ဥယ်ာဥ္ၿခံသီးႏွံပင္မ်ားအတြက္ pH လုိအပ္ခ်က္

- pH ႏွင့္ ၎၏ အေရးပါမႈ
- Soil pH အား တုိင္းတာႏုိင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား
- အပင္အမ်ဳိးအစားအလုိက္ ပွ်မ္းမွ် pH လုိအပ္ခ်က္
- ေျမခ်ဥ္မႈ (pH နိမ့္မႈ) အား ျပဳျပင္ ကုစားျခင္းနည္းလမ္းမ်ား
- ေျမငံမႈ (pH ျမင့္မႈ) အားျပဳျပင္ ကုစားျခင္းနည္းလမ္းမ်ားကုိ သိထားသင့္လွေပသည္။
Soil pH သည္ ေျမ၏ အက္ဆစ္ဂုဏ္သတၱိ (Acidity) ႏွင့္ အယ္ကာလုိင္းဂုဏ္သတၱိ (Alkalinity) တုိ႔ကုိ တုိင္းတာ ညြန္ျပမႈတစ္ခုျဖစ္သည္။ အက္ဆစ္ဂုဏ္သတၱိရွိေသာေျမမ်ားသည္ ခ်ဥ္ (Sourness) ၿပီး အယ္ကာလုိင္းဂုဏ္သတၱိရွိေသာ ေျမမ်ားသည္ငံ (Sweetness) သည္။ pH ညႊန္ျပကိန္းသည္ ၀ မွ ၁၄ ရွိၿပီး pH-၇ အမွတ္သည္ အက္ဆစ္ဓာတ္ႏွင့္ အယ္ကာလီဓာတ္မ်ားမရွိေသာ ဓာတ္ျပယ္အမွတ္ (Neutral) အျဖစ္ သတ္မွတ္သည္။ pH တန္ဖုိး (၇)ေအာက္ရွိေသာေျမမ်ားကုိ ေျမခ်ဥ္မ်ား (Acid soil) အျဖစ္ သတ္မွတ္ၿပီး (၇) အထက္ရွိေသာေျမမ်ားကုိ ေျမငံမ်ား (Alkaline soil) အျဖစ္ သတ္မွတ္သည္။ pH တန္ဖုိးသည္ Logarithmic Scale ကုိ အေျခခံ ထားေသာေၾကာင့္ pH တန္ဖုိး ၁ ယူနစ္ ေျပာင္းလဲျခင္းသည္ ေျမ (၁၀) ဆ ခ်ဥ္ျခင္း၊ ငံျခင္းကုိ ဆုိလုိရင္းျဖစ္ဟု မွတ္ယူရမည္။ ဥပမာ၊ pH-၅ သည္ pH-၆ ထက္ (၁၀) ဆ ပုိ၍ အက္ဆစ္ဓာတ္ဆန္ၿပီး pH-၇ ထက္ အဆ (၁၀၀) ပုိ၍ အက္ဆစ္ဓာတ္ဆန္ျခင္း ျဖစ္သည္။
စုိက္ပ်ဳိးပင္မ်ားအတြက္လုိအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားကုိ အပင္၏ အျမစ္မ်ားမွ လြယ္ကူစြာစုပ္ယူစားသုံးႏုိင္ေသာ pH မွာ ေျမမ်ားတြင္ ၆.၅ႏွင့္ ေျမေဆြးမ်ားတြင္ ၅.၈ တုိ႔ျဖစ္သည္။ ေျမခ်ဥ္မ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္ ရွင္သန္ျဖစ္ထြန္းႏုိင္ေသာအပင္မ်ား(Acid-loving plants) ကုိ ဘာသာရပ္ဆုိင္ရာေဝါဟာရ အေနအျဖင့္ Calcifuge Species မ်ားဟုေခၚၿပီးေျမငံမ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္ရွင္သန္ျဖစ္ထြန္းႏုိင္ေသာ အပင္မ်ား (Lime/Alkaline-lovingplants) ကုိ Calciole Species မ်ားဟု ေခၚသည္။
ႏွစ္ကာလအတိုိင္းအတာအတြင္း စုိက္ပ်ဳိးေျမ၏ pH သည္ သဘာဝအေလ်ာက္ ပုိ၍ အက္ဆစ္ဓာတ္ဆန္/ခ်ဥ္လာတတ္သည္။ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ အေၾကာင္းရင္းမ်ားစြာရွိေသာ္လည္း ဥပမာအားျဖင့္ မုိးမ်ားေသာေဒသမ်ားတြင္ မုိးေရေၾကာင့္ ေျမၾကီးထဲမွ ထုံးဓာတ္ (Calcium carbonate) မ်ားသည္ မုိးေရႏွင့္အတူ စိမ့္ဝင္ေပ်ာက္ကြယ္ဆုံးရႈံးသြားႏုိင္ၿပီး မုိးေရထဲမွ အက္ဆစ္ဓာတ္သည္ ေျမထဲတြင္ ဟုိက္ထရုိဂ်င္ဓာတ္ကုိ စုစည္းျဖစ္ထြန္းလာေစသည္။ ထုိ႔အျပင္ ထင္ရူးပင္ကဲ့သုိ႔ Coniferous species အပင္မ်ား၏ အရြက္မ်ားသည္ေအာ္ဂင္းနစ္အက္စစ္ဓာတ္ကုိ စြန္႔ထုတ္ေသာေၾကာင့္ ၎အုပ္စုဝင္အပင္မ်ား စုိက္ပ်ဳိးေသာေျမၾကီးသည္လည္း အက္ဆစ္ဓာတ္ဆန္ၿပီး ခ်ဥ္လာေစႏုိင္သည္။ ေနာက္ဥပမာတစ္ခုမွာ ေျမထဲရွိ အဏုဇီဝပုိးမႊားမ်ား(Micro-organisms) ေၾကာင့္ လည္း ေျမကုိ ခ်ဥ္လာေစႏုိင္သည္။
ေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္ (pH) သည္ အပင္မ်ားအတြက္ အာဟာရဓာတ္စုပ္ယူစားသုံးမႈကုိမ်ားစြာ လႊမ္းမုိးထားသည္။ ဥပမာ၊ အက္ဆစ္ဆန္ေသာ ေျမခ်ဥ္မ်ားတြင္ ေဖာ့စ္ပရပ္ (P)၊ ကယ္လစီယမ္(Ca)၊ မဂၢနီစီယမ္ (Mg) ႏွင့္ ေမာ္လဒီနမ္ (Mb) ခ်ဳိ႕တဲ့မႈတုိ႔ကုိ ျဖစ္ေစၿပီး မင္းဂနီ(Mn) ႏွင့္ အလူမီနီယမ္ (Al) ဓာတ္လြန္ကဲမႈတုိ႔ကုိ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ ေျမငံမ်ားတြင္ အို္င္းရြန္း (Fe)၊ မင္းဂနီ (Mn)၊ ဘုိရြန္ (B)၊ေကာ့ပါး (Cu) ႏွင့္ ဇင့္ (Zn) ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈတုိ႔ကုိ ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါသည္။
လုံေလာက္ေသာေရအရင္းျမစ္၊ အာဟာရဓာတ္ႏွင့္ ေနေရာင္ျခည္တုိ႔ကုိရရွိေနေသာ အပင္မ်ားသည္ ပုိမုိက်န္းမာသန္စြမ္းသည့္အျပင္ ပုိးမႊားေရာဂါက်ေရာက္မႈကုိ သဘာဝအေလွ်ာက္ပုိ၍ခံႏုိင္ရည္ရွိၾကသည္။ ထုိနည္းတူစြာ အာဟာရဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ အပင္မ်ားသည္အားနည္းၿပီး ပုိးမႊားေရာဂါက်ေရာက္မႈကုိ ခံႏိုင္ရည္မရွိေပ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ pH ကုိ (၇) အနားတြင္ ထိန္းထားသင့္သည္ဟု ဆုိသည္။ အာလူး အေၾကးဖတ္ေရာဂါ (Common Scab) သည္ ေျမငံမ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာေၾကာင့္ Soil pH ကုိ ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကုိ သက္သာေစႏုိင္သည္ဟု ေတြ႕ရသည္။ ေဂၚဖီတင္းပုတ္ျမစ္ေရာဂါ (Clubroot) ကုိမႈ Soil pH ကုိ တုိးလာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးျခင္းျဖင့္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။
(ခ) Soil pH အား တုိင္းတားႏုိင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား
ေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္ (Soil pH) အား တုိင္းတာႏုိင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ားစြာရွိပါသည္။ ယခုအခါ ျမန္မာျပည္တြင္လည္း ေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္အား တုိင္းတားတာသိရွိရန္ ေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္တုိင္း ကိရိယာမ်ား(Portable Soil pH tester/meter) ဝယ္ယူရရွိနုိင္ေနၿပီျဖစ္ပါသည္။ မိမိအသုံးျပဳေသာ ကိရိယာႏွင့္နည္းလမ္းေပၚမူတည္ လုိက္နာေဆာင္ရြက္ဖုိ႔သာ လုိပါသည္။ စုိက္ခင္းထဲတြင္ တုိက္ရုိက္တုိင္းတာႏုိ္င္ေသာနည္းလမ္းမ်ားႏွင့္ ကိရိယာမ်ား ရွိသလုိ ေျမနမူနာယူၿပီးမွ တုိင္းတာႏုိင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ားႏွင့္ကိရိယာမ်ား ရွိပါသည္။ မိမိစုိက္ပ်ဳိးေျမ၏ ေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္အား တုိင္းတာရန္ေယဘုယ်လုိက္နာသင့္ေသာ လမ္းညႊန္ခ်က္မ်ားမွာ
- မုိးသည္းထန္စြာရြာၿပီးေနာက္ႏွင့္စုိက္ခင္းအား ေရသြင္း၊ ေရေလာင္းၿပီးေနာက္တြင္ pH အား မတုိင္တာသင့္ေပ/တုိင္းတာရန္ ေျမနမူနာလည္းမယူသင့္ေပ။
- အကယ္၍ စုိက္ခင္းအားေျမၾသဇာမ်ားေကၽြးထားလွ်င္လည္း ၎ေနာက္ ၁ လခန္႔ၾကာမွ pH တုိင္းတာျခင္း/တုိင္းတာရန္ ေျမနမူနာယူျခင္းတုိ႔ကုိ ေဆာင္ရြက္သင့္ေပသည္။
- ရလဒ္အား ပုိမုိတိက်ခုိင္မာေစရန္တုိင္းတာျခင္း/ေျမနမူနာယူျခင္းကုိ စုိက္ခင္းေျမအား ကုိယ္စားျပဳေနရာေရြးခ်ယ္ျခင္း/ေျမနမႈနာယူျခင္းႏွင့္ ထပ္ၾကိမ္ျပဳေဆာင္ရြက္ျခင္းတုိ႔ကုိ ျပဳလုပ္သင့္ပါသည္။
(ဂ) အပင္အမ်ဳိးအစားအလုိက္ ပွ်မ္းမွ် pH လုိအပ္ခ်က္
အပင္တစ္ပင္ခ်င္းစီ၏ pH လုိအပ္ခ်က္သည္အပင္အမ်ဳိးအစားကုိ လုိက္၍ မတူညီၾကေပ။ တခ်ဳိ႕အပင္မ်ားက ေျမခ်ဥ္မ်ားတြင္သာျဖစ္ထြန္းႏုိင္ၿပီး တခ်ဳိ႕အပင္မ်ားက ေျမငံမ်ားတြင္သာ ျဖစ္ထြန္းႏုိင္သည္။ တခ်ဳိ႕အပင္မ်ားကမူ ေျမခ်ဥ္ေျမငံႏွစ္မ်ဳိးစလုံးတြင္ ရွင္သန္ျဖစ္ထြန္းႏုိင္သည္။ အိမ္အလွဆင္ႏွင့္ ေျမယာအလွဆင္ပင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ ေျခာက္လပန္း (Hydrangeas) သည္ အပင္မ်ားထဲတြင္ pH လုိအပ္ခ်က္ကုိထူးထူးျခားျခား တုံ႔ျပန္ေသာအပင္ျဖစ္သည္။ ၎အပင္၏ ပန္းပြင့္သည္ Soil pH ၄-၅ ၾကားတြင္ရွိေသာ ေျမတြင္စုိက္ပ်ဳိးထားပါက အျပာေရာင္ပြင့္ၿပီး Soil pH ၆.၅-၇ တြင္ ပန္းေရာင္ပြင့္၍ Soil pH ၆.၅-၈ တြင္ အျဖဴေရာင္ပြင့္သည္။ ထုိ႔အျပင္ အပင္တစ္ပင္ခ်င္းစီအလုိက္ pH လုိအပ္ခ်က္သည္ ေျမအမ်ဳိးအစားႏွင့္ ရာသီဥတုအေျခအေနေပၚမူတည္၍လည္း ကြဲလြဲခ်က္မ်ား ရွိေသာေၾကာင့္ အတိအက် ေဖာ္ျပရန္ခက္ခဲပါသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ အေတြ႕အရမ်ားသည့္ ဥယ်ာဥ္ၿခံသီးႏွံပင္မ်ားအတြက္ ပွ်မ္းမွ် pH လုိအပ္မ်ားကုိ အုပ္စု (၃) ခုခြဲ၍ ေဖာ္ျပလုိက္ပါသည္။
အုပ္စု (၁)။ ပန္းမန္ႏွင့္ အလွဆင္အပင္မ်ား
pH (၄.၅ - ၅.၅)
သစ္ခြ (အမ်ားစု)၊တတုိင္းေမႊး (Camelia)၊ Cactus ပင္အမ်ားစု
pH (၅.၅ - ၆.၀)
ပိန္းပန္း (Anthurium/Flamingo flower)၊ ရြက္လွ(Croton)၊ ဇီဇဝါ (Gardenia)၊ ပတၱျမားဂမုန္းအုပ္စုဝင္ အပင္မ်ား (Bromeliads)
pH (၅.၅ - ၆.၇၅)
ဆင္နားရြက္ (Begonia)၊ ဂႏၶမာ (Chrysanthemum)၊ ခ်စ္တီးပန္း(Marigold)၊ နဂါးစက္ (Sanseveria)၊ ခရစၥမတ္ပန္း (Pointsettia)၊ ၾကက္ေမာက္ပန္း (Cosmos)
pH (၆.၀ - ၆.၇၅)
ႏွင္းဆီ၊ စိန္႔ေပါလီရာ (African violet)၊ ပန္းစကၠဴ (Bougainvillea)၊ ေကာ္ေဇာရြက္လွ(Coleus)၊ ေဇာ္မႊားေလး (Carnation)၊ ေဇာ္မႊားၾကီး (Dianthus)၊ ႏွင္းပန္း(Daffodil)၊ ေဒလီယာ (Dahlia)၊ ပန္းခ်ဥ္ေပါင္ (Hollyhock)၊ သစၥာပန္း (Gladiolus)၊ က်ားပါးစပ္ပန္း(Snapdragon)၊ ႏွင္းပန္း (Tulip)၊ ေနၾကာ (Sunflower)၊ ဇီနီယာ (Zinnia)၊ အုိင္းရစ္(Iris)၊ ဒန္းပန္း (Impatiens)၊ လီလီပန္း (Lillies)၊ ႏွဲကေလးပန္း (Petunia)၊ ေမျမိဳ႕ပန္း(Aster)၊ အသဲကြဲပန္း (Bleeding heart)၊ ေဒစီ (Daisy)၊ ႏြယ္သာကီ (Oleander)၊ အလွစုိက္ဟင္းႏုႏြယ္အုပ္စုဝင္အပင္မ်ား(Amaranthus)၊ ေရေမႊးပန္း (Lavender)
pH (၆.၇၅ - ၇.၅)
ရွဥ္႔မတက္ (Asparagus fern)၊ ဗုိလ္ကေတာ္မ်က္ခုံး (Forget-me-not)၊ ေက်ာက္ခ်ဥ္ပန္း(Geranium)၊ ေဗဒါ (Hyacinth)၊ ဗုဒၶံသရဏံ အုပ္စုဝင္အပင္မ်ား (Canna)၊ ေခါင္ရမ္း(Hibiscus)
အုပ္စု (၂)။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အပင္မ်ား
pH (၅.၀ - ၆.၅)
ကစြန္းဥ (Sweet potato)၊ ပင္စိမ္း (Basil)၊ သၾကားမုန္လာ (Sugarbeet)၊ အာလူး(Potato)၊ ဆီမုန္ညွင္း (Rapeseed)၊ စမုံစပါး (Fennel)
pH (၆.၀ - ၇.၅)
ဘုိစားပဲ (French bean)၊ ေဂၚဖီထုပ္ (Cabbage)၊ ပန္းမုန္လာ (Cauliflower)၊ ပန္းမုန္လာစိမ္း(Broccoli)၊ ခါဖု (Kohl rabi)၊ မုန္ညင္း (Mustard)၊ ကုိက္လန္ ( Chinese Kale)၊ ဆလပ္(Lettuce)၊ မုန္လာဥ (Radish)၊ ခါက်က္ဥ (Carrot)၊ ေျပာင္းဖူး (Corn)၊ ၾကက္သြန္နီ(Onions)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (Garlic)၊ ျမိတ္စား ၾကက္သြန္ (Leeks)၊ ငရုတ္ (Peppers/Capsicum)၊ခရမ္း (Eggplant)၊ ခရမ္းခ်ဥ္ (Tomato)၊ တရုတ္နံနံ (Celery)၊ ကညႊတ္ (Asparagus)၊ မႈိ(Mushroom)၊ သခြား (Cucumber)၊ ဖရုံ(Pumpkin)၊ ေက်ာက္ဖရုံ (Marrow)၊ ဖရဲ (Watermelon)၊ သခြားေမႊး (Muskmelon)၊ ပူစီနံ(Mint)၊ ေလညွင္း (Peppermint)
အုပ္စု (၃)။ သစ္သီးဝလံအပင္မ်ား
pH (၅.၀ - ၆.၅)
ပန္းသီး (Apple)၊ သရက္ (Mango)၊ သစ္ေတာ့ (Pear)၊ နာနတ္ (Pineapple)၊ သလဲ(Pomegranate)၊ စေတာ္ဘယ္ရီ (Strawberry)၊ စပ်စ္ (Grape)၊ ငွက္ေပ်ာ (Banana)၊ ပိႏၷဲ (Jackfruit)၊ ဒူးရင္း (Durian)၊ လုိင္ခ်ီး (Lychee)၊ ၾကက္ေမာက္(Rambutan) မင္းကြတ္ (Mangosteen)၊ မာလကာ (Guava)
pH (၆.၀ - ၇.၅)
ေထာပတ္ (Avocado)၊ သေဘၤာ (Papaya)၊ မက္မြန္ (Peach)၊ ဆီး (Plum)၊ ေရွာက္သံပုရာလိေမၼာ္မ်ဳိးရင္းဝင္အပင္မ်ား(Citrus)၊ အုန္း (Coconut)၊ နဂါးေမာက္ (Dragon Fruit)
(ဃ) ေျမခ်ဥ္မႈ(pH နိမ့္မႈ) အား ျပဳျပင္ ကုစားျခင္းနည္းလမ္းမ်ား
အက္ဆစ္ဆန္ေသာ ေျမခ်ဥ္မ်ားအား (pH နိမ့္ေနမႈအား) ထုံးထည့္၍ ျပဳျပင္ ကုစားႏုိင္ပါသည္။ အသုံးျပဳမႈမ်ားေသာ ထုံးအမ်ဳိးအစားမွာ Calcitic Lime ႏွင့္ Dolomitic Lime တုိ႔ျဖစ္သည္။ Calcitic Lime အမ်ဳိးအစားသည္ ကယ္လစီယမ္ကာဗြန္ႏုိတ္(Calcium Carbonate: CaCO3) ပါဝင္ၿပီး Dolomitic Lime တြင္ ကယ္လစီယမ္ကာဗြန္္ႏုိတ္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ကာဗြန္ႏုိတ္ (Calcium Carbonate and Magnesium Carbonate: MgCa (CO3)2) တုိ႔ ပါဝင္သည္။ ေျမခ်ဥ္မႈအား ကုစားရန္ ၎တုိ႔အား ထည့္သြင္းရမည့္ ပမာဏသည္ ေျမအမ်ဳိးအစားအထူးသျဖင့္ ဓာတ္ဖုိဖလွယ္ႏုိင္မႈစြမ္းအား (Cation Exchange Capacity) ေပၚမူတည္၍ မတူညီေပ။ ဥပမာ၊ ရြံ႕ေစးဆန္ေသာေျမသည္ ဓာတ္ဖုိဖလွယ္ႏုိင္မႈစြမ္းအားျမင့္မားေသာေၾကာင့္ pH ျမင့္တက္လာေစရန္အတြက္ ထံုးပမာဏပုိထည့္သြင္းေပးရန္ လုိအပ္သည္။ ေျမခ်ဥ္မ်ားအား ျပဳျပင္ရန္ ေျမအမ်ဳိးအစားလုိက္ ထည့္သြင္းရမည့္ ထုံးပမာဏကုိ ဇယား-၁ တြင္ေဖာ္ျပထားသည့္အတုိင္း ေျမအတြင္းသုိ႔ ေျမယာျပဳျပင္ခ်ိန္အတြင္း ထည့္သြင္းအသုံးျပဳႏုိင္ပါသည္။
(င) ေျမငံမႈ (pH ျမင့္မႈ) အား ျပဳျပင္ ကုစားျခင္းနည္းလမ္းမ်ား
စုိက္ပ်ဳိးေျမမ်ား၏ ေျမငံေနမႈ (pH ျမင့္ေနမႈ)အား ျပဳျပင္ ကုစားျခင္းသည္ ေျမခ်ဥ္မ်ားအား ျပဳျပင္ကုစားျခင္းထက္ ပုိ၍ ခက္ခဲပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေျမငံမ်ားအား ကန္႔ (Sulfur)၊ Iron Sulphate၊Aluminum sulfate ႏွင့္ ေက်ာက္မႈန္႔ (Gypsum: Calcium sulphate) တုိ႔အား စုိက္ပ်ဳိးေျမအတြင္းသုိ႔ထည့္သြင္း၍ ျပဳျပင္ေလ့ရွိၾကပါသည္။
Sulfur သည္ ေျမၾကီး၏ အငံဓာတ္အားေလ်ာ့က်သြားေစရန္ ဓာတ္ျပဳမႈကာလသည္ ၁ ႏွစ္/ေက်ာ္ပတ္ဝန္းက်င္ခန္႔ၾကာတတ္သည္။ အပင္မ်ားအားထိခုိက္ေသေစႏုိင္သျဖင့္ ၎အား အသုံးျပဳမည္ဆုိပါက သီးႏွံပင္မ်ားမစုိက္ပ်ဳိးမီ လအတန္ၾကာကတည္းက ေျမၾကီးအတြင္းသုိ႔ ၆ လက္မခန္႔ အနက္ထိ ထည့္သြင္းေပးထားရမည္။ ၎အား ထည့္သြင္းၿပီး ၄ လခန္႔ေနမွ ေျမၾကီး၏ pH အား စမ္းၾကည့္ၿပီး လုိအပ္ပါက ထပ္မံထည့္သြင္းေပးႏုိင္သည္။ ထည့္သြင္းရမည့္ ပမာဏအားဇယား-၂ တြင္ေဖာ္ျပထားပါသည္။ ရြံ႕ေစးဆန္ေသာေျမမ်ားႏွင့္ ကနဦးေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္ (pH) ၇.၃ အထက္ရွိေသာေျမမ်ားတြင္သာ Sulfur အား ႏႈန္းထားျမင့္၍ အသုံးျပဳရန္ လုိအပ္ပါသည္။
ေျမၾကီး၏ ေျမငံဓာတ္အား ေလွ်ာ့ခ်ရန္ Iron Sulphate အား အသုံးျပဳျခင္းသည္ ေျမၾကီးတြင္ ဓာတ္ျပဳမႈႏႈန္းပုိ၍ ျမန္ၿပီး ၁ လခန္႔အတြင္း ေျမငံဓာတ္ေလ်ာ့က်သြားတတ္သည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း တစ္ၾကိမ္တြင္ေပ ၁၀၀ ပတ္လည္ ေျမေနရာစာအတြက္ Iron Sulphate ၉ ေပါင္အထက္ ပုိ၍ မထည့္သြင္းသင့္ေပ။ ရြံ႕ေစးဆန္ေသာေျမမ်ားႏွင့္ ကနဦးေျမခ်ဥ္ငံဓာတ္ (pH) ၇.၃ အထက္ရွိေသာေျမမ်ားတြင္သာ Iron Sulphate အား ႏႈန္းထားျမင့္၍ အသုံးျပဳရန္ လုိအပ္ပါသည္။ အကယ္၍ ႏႈန္းထားျမင့္ျမင့္အသုံးျပဳရန္လုိအပ္ပါက အၾကိမ္ၾကိမ္ခြဲ၍ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳသင့္ပါသည္။ ထည့္သြင္းရန္လုိအပ္ေသာ ႏႈန္းထားမ်ားအား ဇယား-၃ တြင္ ေဖၚျပထားပါသည္။
Aluminum Sulphate သည္ ေျမငံမ်ားအား ျပဳျပင္ရန္ အသုံးျပဳႏုိင္ေသာ္လည္း၎သည္ အပင္၏ အျမစ္မ်ားကုိ AluminumToxicity ျဖစ္ေစေၾကာင့္ ၎အား အသုံးျပဳရန္ ပညာမ်ားမွ မေထာက္ခံၾကေပ။
ေက်ာက္မႈန္႔ (Gypsum) အား ေျမငံမ်ားအား ျပဳျပင္ကုစားရန္ တခ်ဳိ႕အၾကံျပဳၾကေသာ္လည္း ၎ထည့္သြင္းမႈေၾကာင့္ ေျမၾကီး၏ အငံဓာတ္အား သိသိသာသာ မေျပာင္းလဲေစေသာ သုေတသနရလဒ္မ်ားေၾကာင့္ တခ်ဳိ႕ပညာရွင္မ်ားကသေဘာမတူၾကေၾကာင္း စာေပမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိ ရပါသည္။ ။
ဟန္ၿဖိဳးေအာင္(ဥယ်ာဥ္ၿခံ)
17-10-2014 (16: 20 PM)
က်မ္းကုိး
၁။ Applied Principles of Horticultural Science, 3rd Edition(Laurie Brown)
၂။ Horticulture: Plant pH Preferences (J.W. Jett, WVU Extension Service)
၃။ Soil pH and plant health in the home garden (Harald Hoffmann)
၄။ Soil pH: CMG GardenNotes#222 (Colorado State University Extension)
၅။ pH for the Garden (Leonard Perry, University of Vermont Extension)
No comments:
Post a Comment