ေျမခ်ဥ္လား ငံလား အလြယ္တိုင္းတာနည္း

မိမိျခံထဲ
စိုက္ကြင္းေျမကို ခ်ဥ္လား ငံလား တိုင္းတာျပီး ေျမျပင္ၾကမယ္ စသျဖင့္
အမ်ားစု လုပ္ကိုင္လာၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ႕က လစ္တမတ္ စကၠဴ နဲ႕တိုင္းသလို ေရဆင္း
စုိက္ပ်ိဳးေရး သုေတသနဌာနက ထုတ္တဲ႔ ေၿမဆီ ဓာတ္ခြဲေသတၱာငယ္ (soil test box)
နဲ႕ တိုင္းၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ေၿမခ်ဥ္ငံတုိင္း ကိရိယာ (pH meter)နဲ႔
တုိင္းတာပါတယ္။ အခက္အခဲရွိျပီး ေျမအခ်ဥ္အငံ တိုင္းလိုသူေတြ အတြက္
အဆင္ေျပပါလိမ့္မယ္။ ဒီအေၾကာင္းမွာ ကြ်န္ေတာ္ ျမင္တာက ေျမခ်ဥ္တာ ငံတာကို
အခ်ိဳ႕လူေတြက pH meter ေထာက္ျပီး ဓာတုေတြ အသုံးမ်ားလို႔
ေျမပ်က္ျပီဆိုတာမ်ိဳးကို ခ်က္ခ်င္း လက္မခံပါနဲ႔။ ေျမမွာ ေနရာ (၁၀)
ေနရာေလာက္ေထာက္ျပီး ေျမပ်က္တယ္လို႔ ခ်က္ခ်င္းေကာက္ခ်က္ဆြဲလုိ႔ မသင့္ပါ။
အနည္းဆုံး တဧကေလာက္ရွိတဲ႔ေျမေတြမွာ အနည္းဆုံး ေျမနမူနာ ေနရာ (၂၀) အထက္
မ်ားမ်ား ယူေလ ေကာင္းေလ ၿဖစ္ပါတယ္။ ေျမနမူနာ မယူသင့္တဲ႔ ေနရာေတြလည္း
ရွိပါေသးတယ္။
(၁)ေျမေဆြးပုံ ထားတဲ႔ေနရာ ဒါမွမဟုတ္ အပင္ေျခေျမေဆြးေျမၾသဇာ ပုံထားတဲ႔ေနရာ (၂) ေက်ာက္ၾကမ္း မ်ားတဲ႔ေနရာ (၃) ၿခံစည္းရိုး တာေဘာင္ေနရာ (၄) ေရဝပ္လြန္းေသာေနရာနဲ႕ ေခ်ာင္း၊ အိုင္နဲ႕ ေပ ၃၀ ခန္႔မွန္းအတြင္း (၅) ေရေဖ်ာ္တိုင္းေသာ ကိရိယာကို သုံးရမယ္ဆိုလ်ွင္ ဥပမာ- လစ္တမတ္စကၠဴ ၊ pH meter တို႔မွာ ေရကို ပီအိပ္ခ်္ ၇ (pH 7) ရွိတဲ႔ ေရသန္႔သာ သုံးသင့္ပါတယ္။ ေရသန္႔ခက္ေသာေနရာမွာ ေရရဲ႕ ခ်ဥ္ငံကို အရင္ စစ္ယူျပီးမွ အသုံးျပဳရန္ လိုပါတယ္။
ဒါေတြကို ေရွာင္က်ဥ္ျပီး တိုင္းမွ အနီးစပ္ဆုံး အေျဖကို ရပါလိမ့္မယ္။ ကိရိယာေလးနဲ႕ ေျမတစုပ္ေလာက္တိုင္းျပီး ခ်ဥ္ပါတယ္၊ ငံပါတယ္ေျပာရင္ လုံးဝမယုံပါနဲ႕။ တကယ္တိုင္းခ်င္ရင္ စိုက္ခင္းအတိုင္းေျမနမူနာ ယူမယ္ ေတာက္ေလွ်ာက္တိုင္းမယ္ဆိုရင္ ဇစ္ဇက္ပုံ(zig zag) ပုံစံ ေလွ်ာက္ျပီး တိုင္းျခင္း ေျမနမူနာ ယူမႈေတြ ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ေျမနမူနာယူျခင္းကို ျပီးမွ သီးသန္႔ေျပာပါ့မယ္။ ဒီလိုတိုင္းမွ ၇၀ ရာခုိ္င္နွဳန္း သာ မွန္တဲ႔အေျဖလို႔ သုံးသပ္ရပါလိမ့္မယ္။ မိမိျခံထဲမွာ ေျမတြင္း အာဟာရ လိုအပ္တာသိဖို႔ ေျမခ်ဥ္တာလား ငံေနတာလား အရင္သိရပါလိမ့္မယ္။ ပီအိပ္္ခ်္ ၇ (pH 7) အထက္ဆို ငံတယ္၊ ေအာက္ဆို ခ်ဥ္တယ္ဆိုတာ အားလုံးသိထားျပီးသားပါ။ ေျမငံေတြမွာဆို သစ္ေဆြးဓာတ္ပမာဏ နည္းပါးေနတတ္လို႔ သစ္ေဆြးေတြ ၿဖစ္ေစမည့္အရာေတြ မ်ားမ်ား လိုအပ္ျပီး ေျမခ်ဥ္ေနျပီဆိုရင္ေတာ့ ထုံးထည့္ျပီးျပင္မယ္ေပါ့ဗ်ာ။
ဒီေတာ့ဗ်ာ မိမိျခံထဲက ေျမကို ခ်ဥ္လား ငံေနတာလားကို မီးဖိုေခ်ာင္ ပစၥည္းနဲ႕ အလြယ္တကူ ခန္႔မွန္းနိုင္တယ္ဆိုရင္ ယုံမလား??
ခ်ဥ္ေနလား၊ ငံေနလား သိဖို႕ ရွာလကာရည္ နဲ႕ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ အနည္းငယ္ဆီ လိုအပ္ျပီး ဖန္ခြက္ ၂လုံးရွိရပါလိမ့္မယ္။ ေရသန္႔ တဘူး အပါအဝင္ေပါ့ဗ်ာ။ ေျမၾကီး တခြက္စာကို ဖန္ခြက္ထဲထည့္ ရွာလကာရည္ ခြက္တ၀က္ကိုထည္႔ ေရာၿပီး ဇြန္းနဲ႕ေမႊရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ အျမဳပ္ တစီစီထြက္လာရင္ ပီအိပ္ခ္် ၇-၈(pH 7-8) ၾကားရွိတယ္လို႔ အေျဖရပါတယ္။ အျမဳပ္မထြက္ဘူးဆိုလ်ွင္ မိမိယူလာတဲ႔ေျမတခြက္ကို တျခားဖန္ခြက္ထဲမွာ ေျမၾကီးတခြက္၊ ဆိုဒါ ခြက္တဝက္ ေရသန္႔ထည့္ၿပီး ေမႊလုိက္ပါ။ အျမဳပ္ တစီစီထြက္လာရင္ ပီအိပ္ခ်္ ၅-၆ (pH 5-6) လို႔ ယူဆတဲ႔ အေျဖထြက္ျပီေပါ့ဗ်ာ။ စမ္းသပ္မႈ ၂ခုလုံးမွာ ခ်ဥ္ငံကိန္း ၇ (pH 7) ရတဲ႔ ေျမအုပ္စုကေတာ့ အလြန္ရွားပါလိမ့္မယ္။ ေျမတခု စမ္းတိုင္းမွာ ဖန္ခြက္ ၂လုံး၊ တလုံးက ရွာလကာရည္ တလံုးက မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ ေရေဖ်ာ္ျပီး တျပိဳင္တည္း ယွဥ္စမ္းျခင္းက သိသာထင္ရွားေစပါတယ္။ ခ်ိန္ခြက္ဆိုတာက ႏို႕ဆီခြက္ စသျဖင့္ ပမာဏတခု တိုင္းတာရန္ အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ေၿမနမူနာယူနည္း
ေၿမ နမူနာယူမယ္ဆိုရင္ ေပါက္ျပားနဲ႔ ေဂၚျပား အိတ္တလုံး လိုပါလိမ့္မယ္။ ေပါက္ျပားနဲ႕ ေျမနမူနာယူမယ့္ေနရာ ရွင္းျပီး ဗီြ(V) ပုံ ေျမကိုေပါက္ထုတ္ျပီး ေျမအလယ္သားကို ဖယ္ရပါလိမ့္မယ္။ ျပီးရင္ ေဂၚျပားနဲ႕ V ပုံ က်င္းေနာက္ကေန ကိတ္မုန္႔လွီးသလို လွီးခ်ရပါမယ္။ အဲဒီမ်က္ႏွာ၂ခုကေျမကို သမစြာေမႊျပီး အိတ္ထဲ ထည့္ရပါလိမ့္မယ္။ ထိုနည္းအတြင္း ေနရာေပါင္းစုံမွ ေျမကို ထိုအိတ္ထဲမွ စုထည့္ျပီး မိုးကာေပၚ တလက္ေပၚမွာ သမေအာင္ ၾကိမ္ဖန္မ်ားစြာ ေမႊျပီး ေျမခ်ဥ္ငံကိန္းကို တိုင္းနိုင္ပါတယ္။
Khant Zaw Htet (ACOM)
(၁)ေျမေဆြးပုံ ထားတဲ႔ေနရာ ဒါမွမဟုတ္ အပင္ေျခေျမေဆြးေျမၾသဇာ ပုံထားတဲ႔ေနရာ (၂) ေက်ာက္ၾကမ္း မ်ားတဲ႔ေနရာ (၃) ၿခံစည္းရိုး တာေဘာင္ေနရာ (၄) ေရဝပ္လြန္းေသာေနရာနဲ႕ ေခ်ာင္း၊ အိုင္နဲ႕ ေပ ၃၀ ခန္႔မွန္းအတြင္း (၅) ေရေဖ်ာ္တိုင္းေသာ ကိရိယာကို သုံးရမယ္ဆိုလ်ွင္ ဥပမာ- လစ္တမတ္စကၠဴ ၊ pH meter တို႔မွာ ေရကို ပီအိပ္ခ်္ ၇ (pH 7) ရွိတဲ႔ ေရသန္႔သာ သုံးသင့္ပါတယ္။ ေရသန္႔ခက္ေသာေနရာမွာ ေရရဲ႕ ခ်ဥ္ငံကို အရင္ စစ္ယူျပီးမွ အသုံးျပဳရန္ လိုပါတယ္။
ဒါေတြကို ေရွာင္က်ဥ္ျပီး တိုင္းမွ အနီးစပ္ဆုံး အေျဖကို ရပါလိမ့္မယ္။ ကိရိယာေလးနဲ႕ ေျမတစုပ္ေလာက္တိုင္းျပီး ခ်ဥ္ပါတယ္၊ ငံပါတယ္ေျပာရင္ လုံးဝမယုံပါနဲ႕။ တကယ္တိုင္းခ်င္ရင္ စိုက္ခင္းအတိုင္းေျမနမူနာ ယူမယ္ ေတာက္ေလွ်ာက္တိုင္းမယ္ဆိုရင္ ဇစ္ဇက္ပုံ(zig zag) ပုံစံ ေလွ်ာက္ျပီး တိုင္းျခင္း ေျမနမူနာ ယူမႈေတြ ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ေျမနမူနာယူျခင္းကို ျပီးမွ သီးသန္႔ေျပာပါ့မယ္။ ဒီလိုတိုင္းမွ ၇၀ ရာခုိ္င္နွဳန္း သာ မွန္တဲ႔အေျဖလို႔ သုံးသပ္ရပါလိမ့္မယ္။ မိမိျခံထဲမွာ ေျမတြင္း အာဟာရ လိုအပ္တာသိဖို႔ ေျမခ်ဥ္တာလား ငံေနတာလား အရင္သိရပါလိမ့္မယ္။ ပီအိပ္္ခ်္ ၇ (pH 7) အထက္ဆို ငံတယ္၊ ေအာက္ဆို ခ်ဥ္တယ္ဆိုတာ အားလုံးသိထားျပီးသားပါ။ ေျမငံေတြမွာဆို သစ္ေဆြးဓာတ္ပမာဏ နည္းပါးေနတတ္လို႔ သစ္ေဆြးေတြ ၿဖစ္ေစမည့္အရာေတြ မ်ားမ်ား လိုအပ္ျပီး ေျမခ်ဥ္ေနျပီဆိုရင္ေတာ့ ထုံးထည့္ျပီးျပင္မယ္ေပါ့ဗ်ာ။
ဒီေတာ့ဗ်ာ မိမိျခံထဲက ေျမကို ခ်ဥ္လား ငံေနတာလားကို မီးဖိုေခ်ာင္ ပစၥည္းနဲ႕ အလြယ္တကူ ခန္႔မွန္းနိုင္တယ္ဆိုရင္ ယုံမလား??
ခ်ဥ္ေနလား၊ ငံေနလား သိဖို႕ ရွာလကာရည္ နဲ႕ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ အနည္းငယ္ဆီ လိုအပ္ျပီး ဖန္ခြက္ ၂လုံးရွိရပါလိမ့္မယ္။ ေရသန္႔ တဘူး အပါအဝင္ေပါ့ဗ်ာ။ ေျမၾကီး တခြက္စာကို ဖန္ခြက္ထဲထည့္ ရွာလကာရည္ ခြက္တ၀က္ကိုထည္႔ ေရာၿပီး ဇြန္းနဲ႕ေမႊရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ အျမဳပ္ တစီစီထြက္လာရင္ ပီအိပ္ခ္် ၇-၈(pH 7-8) ၾကားရွိတယ္လို႔ အေျဖရပါတယ္။ အျမဳပ္မထြက္ဘူးဆိုလ်ွင္ မိမိယူလာတဲ႔ေျမတခြက္ကို တျခားဖန္ခြက္ထဲမွာ ေျမၾကီးတခြက္၊ ဆိုဒါ ခြက္တဝက္ ေရသန္႔ထည့္ၿပီး ေမႊလုိက္ပါ။ အျမဳပ္ တစီစီထြက္လာရင္ ပီအိပ္ခ်္ ၅-၆ (pH 5-6) လို႔ ယူဆတဲ႔ အေျဖထြက္ျပီေပါ့ဗ်ာ။ စမ္းသပ္မႈ ၂ခုလုံးမွာ ခ်ဥ္ငံကိန္း ၇ (pH 7) ရတဲ႔ ေျမအုပ္စုကေတာ့ အလြန္ရွားပါလိမ့္မယ္။ ေျမတခု စမ္းတိုင္းမွာ ဖန္ခြက္ ၂လုံး၊ တလုံးက ရွာလကာရည္ တလံုးက မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ ေရေဖ်ာ္ျပီး တျပိဳင္တည္း ယွဥ္စမ္းျခင္းက သိသာထင္ရွားေစပါတယ္။ ခ်ိန္ခြက္ဆိုတာက ႏို႕ဆီခြက္ စသျဖင့္ ပမာဏတခု တိုင္းတာရန္ အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ေၿမနမူနာယူနည္း
ေၿမ နမူနာယူမယ္ဆိုရင္ ေပါက္ျပားနဲ႔ ေဂၚျပား အိတ္တလုံး လိုပါလိမ့္မယ္။ ေပါက္ျပားနဲ႕ ေျမနမူနာယူမယ့္ေနရာ ရွင္းျပီး ဗီြ(V) ပုံ ေျမကိုေပါက္ထုတ္ျပီး ေျမအလယ္သားကို ဖယ္ရပါလိမ့္မယ္။ ျပီးရင္ ေဂၚျပားနဲ႕ V ပုံ က်င္းေနာက္ကေန ကိတ္မုန္႔လွီးသလို လွီးခ်ရပါမယ္။ အဲဒီမ်က္ႏွာ၂ခုကေျမကို သမစြာေမႊျပီး အိတ္ထဲ ထည့္ရပါလိမ့္မယ္။ ထိုနည္းအတြင္း ေနရာေပါင္းစုံမွ ေျမကို ထိုအိတ္ထဲမွ စုထည့္ျပီး မိုးကာေပၚ တလက္ေပၚမွာ သမေအာင္ ၾကိမ္ဖန္မ်ားစြာ ေမႊျပီး ေျမခ်ဥ္ငံကိန္းကို တိုင္းနိုင္ပါတယ္။
Khant Zaw Htet (ACOM)
No comments:
Post a Comment