Saturday, September 15, 2018

ေစ်းကြက္ရွာစရာမလိုတဲ့......သီးႏွံ



ေစ်းကြက္ရွာစရာမလိုတဲ့......သီးႏွံ





မ်ိဳးပြားစိုက္ပ်ိဳးနည္း
င႐ုပ္ေကာင္းပင္ကို ကိုင္းျဖတ္မ်ိဳးပြားနည္းသည္ ျမန္ျမန္သီးၿပီး မိဘႏွင့္တူေသာ မ်ိဳးကို ရရွိႏိုင္သည္။ ကိုင္းမ်ားကို ၄၅ စင္တီမီတာမွ ၆၀ စင္တီမီတာ အရွည္ထားၿပီး အနည္းဆုံး(၇) ဆစ္ပါေသာ ကိုင္းမ်ားကို မိုးရာသီတြင္ ျဖတ္ၿပီး ေအာက္ဆုံးႏွစ္ဆစ္မွ အ႐ြက္မ်ားကို ဖယ္ရွားကာ အကိုင္းမ်ားကို စြတ္စိုေစၿပီး အရိပ္ေအာက္ ပ်ိဳးခင္း သို႔မဟုတ္ စိုက္ခင္းထဲသို႔ တြယ္ရန္ တိုင္ေခ်နားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။
အေစ့ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
င႐ုပ္ေကာင္းကို အေစ့ျဖင့္စိုက္မည္ဆိုပါက အထြက္ႏႈန္းေကာင္းေသာ အပင္မွ ရင့္မွည့္ေသာ အသီးမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္ပါ။ အသီးမ်ားကို အရိပ္ထဲတြင္ အေျခာက္ခံၿပီး ပ်ိဳးခင္းထဲတြင္ ေဘာင္မ်ားျပဳလုပ္ကာ စိုက္ပါ။ ေရမွန္မွန္ ေလာင္းေပးၿပီး အ႐ြက္ ၄ ႐ြက္ ရွိလွ်င္ ေ႐ြ႕ေျပာင္းစိုက္ႏိုင္သည္။
အၫႊန႔္ျဖင့္ စိုက္ရာတြင္ ေအာက္ေျခကို ၅-၆ လက္မ အနက္ထားၿပီး အၫႊန႔္ကို တြယ္ပင္တြင္ ႏွီးျဖင့္ ခ်ည္ထားပါ။ အပင္ေျခကို ေျမေတာင္မေျမႇာက္ေပးဘဲ သစ္႐ြက္ေျခာက္တို႔ျဖင့္ ပုံထားေပးပါ။ င႐ုပ္ေကာင္းပင္မ်ားေကာင္းစြာ ရွင္သန္လာလွ်င္ ေပါင္းရွင္းျခင္းႏွင့္ အပင္ေျခကို  သစ္႐ြက္ေျခာက္၊ ျမက္ေျခာက္မ်ားႏွင့္ ဖုံးေပးပါ။ ေျမကို ဖုံးေပးျခင္း အပင္ေျခကို ေအးျမေစသည္။ အပင္ေျခကို အထူႀကီးမဖုံးမိေစရန္ သတိျပဳပါ။ ျခႏွင့္ မႈိေရာဂါမ်ား င႐ုပ္ေကာင္းပင္ကို က်ေရာက္ေစႏိုင္သည္။
င႐ုပ္ေကာင္း အၫႊန႔္မ်ား တြယ္တတ္ပင္ေပၚ တတ္လွ်င္ ေခါင္ၫႊန႔္ နိမ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေဘးတက္မ်ား ထြက္လာေစ သည္။ အရိပ္ပင္ကိုလည္း ေနေရာင္ရေအာင္ ခ်ိဳင္ေပးပါ။ င႐ုပ္ေကာင္းပင္မ်ား ၄-၅ ေပ ရွည္လာလွ်င္ တိုင္မွေသခ်ာ စြာခြာၿပီး ေျမႀကီးေပၚတြင္ တိုင္ကို ပတ္ကာ အဆစ္မ်ားကို ေျမျဖင့္ ဖုံးေပးပါ။ ထိုကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္ေပးလွ်င္ အပင္မ်ား လ်င္ျမန္စြာ ႀကီးထြားၿပီး ခ်ဳံပုတ္ကဲ့သို႔ ျဖစ္လာသည္။ င႐ုပ္ေကာင္းပင္ကို အေပၚရံ ေျမသားတြင္ ႏြားေခ်းေဆြးႏွင့္ အေပၚရံ ေျမကို ေရာၿပီး ပါးပါးဖုံးေပးပါ။ အခ်ိဳ႕ စိုက္ပ်ိဳးသူမ်ားသည္ သန႔္ထားေသာ ေျမႏွင့္ ငါးအမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ (FDA) ကဲ့သို႔ သဘာဝ ေျမၾသဇာမ်ားကို ေကြၽးေပးသည္။
င႐ုပ္ေကာင္းပင္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ ပိုးမႊားမ်ား
၁။ ႐ြက္ေျပာက္ေရာဂါ Collectotrichum nigrum ေရာဂါ ျဖစ္သည္။ ေရာဂါသည္ ဆိုးဝါးစြာ က်ေရာက္မႈ မရွိပါ။ ထုံး၊ ဒုထၳာေဆးျဖင့္ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ 
၂။ ငွက္မ်ား အထူးသျဖင့္ အသီးမွည့္မ်ားကို ဘုတ္ငွက္ႏွင့္ ဘြတ္ပင္နီမ်ားသည္ အသီးမ်ားကို စားသုံးၾကသည္။ 
ဆြတ္ခူးျခင္းႏွင့္ ေစ်းကြက္အတြက္ ျပဳျပင္ျခင္း
င႐ုပ္ေကာင္းပင္သည္ သုံးႏွစ္သားမွ စ၍ အသီးသီးသည္။ င႐ုပ္ေကာင္း အသီးမ်ားသည္ တစ္ၿပိဳင္တည္း မမွည့္ပါ။ အသီးခိုင္မွ အသီးစတင္မွည့္လာလွ်င္ အသီးခိုင္မ်ားကို လက္ျဖင့္ သုံးၿပီးေခြၽပါ။ အခ်ိဳ႕ အပင္မ်ားသည္ ျမင့္လွ်င္ ေလွကားႏွင့္ တက္ၿပီး သုံးရသည္။ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံး မိုးမွန္မွန္ရေသာ ေဒသတြင္ င႐ုပ္ေကာင္းသည္ တစ္ႏွစ္ႏွစ္ ႀကိမ္သီးသည္။ ပထမအႀကိမ္ကို ၾသဂုတ္ႏွင့္ စက္တင္ဘာ၊ ဒုတိယ အႀကိမ္ကို မတ္ႏွင့္ ဧၿပီလတို႔တြင္ ဆြတ္ခူး ရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံကို ေျခာက္ေသြ႕ေသာကာလ ၾကာရွည္ေသာေဒသမ်ားတြင္ မတ္မွ ဧၿပီလတို႔တြင္ ဆြတ္ခူးရ သည္။
သုံးႏွစ္သားအပင္မ်ားသည္ တစ္ႀကိမ္တြင္ ၂၀ မွ ၄၀ ဂရမ္ အသီးရႏိုင္ၿပီး တစ္ႏွစ္တစ္ႀကိမ္သီးေသာေဒသတြင္ ၎ထက္ပို၍ ရႏိုင္သည္။ င႐ုပ္ေကာင္းသီးခိုင္မ်ားသည္ အသီးပါဝင္မႈႏွင့္ အသီးအလုံးအ႐ြယ္အစား ကြာျခားမႈမ်ားရွိ သည္။ ေကာင္းမြန္ေသာ အသီးခိုင္သည္ အသီးညီညာၿပီး အလုံးအ႐ြယ္အစား တူညီၿပီး ရင့္မွည့္ခ်ိန္ တူညီၿပီးအခိုင္မွာ အသီးမွာ အသီးမ်ား အျပည့္ျဖစ္ေနမည္။
ေရာင္းခ်ရန္ ျပဳျပင္ျခင္း
င႐ုပ္ေကာင္းေစ့မ်ားကိုး ေစ်းကြက္တြင္ အမဲ သို႔မဟုတ္ အျဖဴေရာင္အျဖစ္ေရာင္းခ်ၾကသည္။ င႐ုပ္ေကာင္း အမဲေရာင္အျဖစ္ ေရာင္းခ်ရန္ င႐ုပ္ေကာင္းအသီးမ်ား စတင္နီလာလွ်င္ တစ္ခိုင္လုံးကို လက္ျဖင့္ ဆြတ္ခူးၿပီး ျဖာၾကမ္းေပၚတင္ၿပီး ေနလွန္းၿပီး အေျခာက္ခံပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အသီးခိုင္မ်ားကို လက္ျဖင့္ ပြတ္ၿပီး အညႇာမ်ား ႏွင့္ အသီးကင္းမ်ားကို ေခြၽၿပီး အမႈိက္မ်ားကို ျပာတီးၿပီး ဖယ္ရွားပါ။ အသီးမ်ားသည္ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္အထက္ ႀကဳံ႔သြားမည္။ င႐ုပ္ေကာင္းအေရာင္လွပေအာင္ အသီးမ်ားကို ေနမလွန္းခင္ ေရေႏြးထဲႏွစ္ၿပီး ေနလွန္းပါက အေရာင္ပိုေတာက္ပ လာသည္။ ေရေႏြးစိမ္ျခင္းျဖင့္ အသီးမ်ားကို ခ်က္ျခင္းေသေစၿပီး ျမန္ျမန္ေျခာက္လြယ္သည္။ အေရာင္ကိုလည္း ပိုမိုမဲနက္ေစသည္။ ေရေႏြးသည္ အခြံကို မာေၾကာေစၿပီး အေရာင္ကို မဲေျပာင္ေစသည္။
င႐ုပ္ေကာင္းအျဖဴမွာ အသီးမွည့္မ်ားကို အခြံႏွင့္ အသားဖယ္ရွားၿပီးေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္သည္။ င႐ုပ္ေကာင္းအျဖဴ ထုပ္လုပ္ရာတြင္ အသီးမ်ား နီလာသည္ အထိထားၿပီး အညႇာကို ေခြၽၿပီး အဝတ္အိတ္တြင္ ထည့္ၿပီး တစ္ပတ္မွ ဆယ္ရက္ၾကာေရစိမ္ပါ။ အညႇာ၊ အခြံ ႏွင့္ အသားမ်ားကို ေသခ်ာေရေဆးၿပီး ဖယ္ရွားၿပီး ေနလွန္းပါ။ အသီးခိုင္ ၃၅၀ မွ င႐ုပ္ေကာင္းအျဖဴေစ့ ၁၀၀ ဂရမ္ ရရွိႏိုင္သည္။
ဉီးေမာင္ေမာင္ေထြး(အၿငိမ္းစား ပါေမာကၡ)

No comments:

Post a Comment